7.jpg - 18.72 kB

Articles "the" / "a". Exercises.

 

1. Choose the correct variant.
I. …Smiths have a dog and a cat.
a) … b) The c) A
2. He knows how to work on … computer.
a) a b) an c) …
3. She was the first woman to swim across … English Channel.
a) a b) … c) the
4. Go down … Kingston Street and turn left into Oxford Street.
a) the b) a c) …
5. I don’t like milk in … tea.
a) … b) the с) а
6. At the end of… busy day, sleep is the best way to restore your energy.
a) the b) a c) …
7. We’ll go for a walk if … weather is fine.
a) a b) … c) the
8. Could you give me … information I asked for in my letter?
a) the b) … c) a
9. …war is a terrible thing.
a) The b) … с) А
10. I spent … very interesting holiday in England.
a) the b) a c) …

 

1. b | 2. a | 3. c | 4. c | 5. a | 6. b | 7. c | 8. a | 9. b | 10. b


2. Fill in the correct article.
1. “Is this your ... friend?” — “No, it isn’t my ... friend, it is my sister”.
2. I have ... sister. My ... sister is ... teacher. My sister’s ... husband is ... pilot.
3. I have no ... car.
4. She has got ... terrible … headache.
5. They have ... dog and two ... cats.
6. My ... cousin says he is going to be ... manager one ... day.
7. Would you like ... apple?
8. This is ... tree. ... tree is green.
9. I can see three ... children. ... children are playing in … yard.
10. I have ... car. ... car is white. My ... friend has no ... car.

 


3. Fill in the articles in the proverbs if necessary.
1. … apple … day keeps … doctor away.
2. … appetite comes with eating.
3. … good beginning makes … good ending.
4. … bird in … hand is worth two in … bush.
5. Among … blind … one-eyed man is king.
6. … brevity is … soul of wit.
7. … cat has nine lives.
8. … charity begins at … home.
9. … clothes make … man.
10. … curiosity killed … cat.

 



4. Decide whether to use the definite article the or not

1. Last year we visited __ Ukraine.
2. __ mount Everest is the highest mountain on __ planet.
3. __ river Dniper is __ biggest river in the region.
4. __ most children dislike it.
5. __ summer of 2010 was hot and dry.
6. __ smog is a problem in __ most big cities.
7. Our children go to __ school by bus.
8. __ apples are good for people.
9. In our country __ milk is more expensive than __ beer.
10. We had a very nice meal in that restaurant. __ food was really good.
11. They got married two years ago but __ marriage wasn't successful.
12. I know someone who wrote a book about __ life of V. Lenin.
13. __ cycling is my favourite sport but I also like __ swimming.
14. Do you know __ family who lives next house?
15. Are you interested in __ photography or __ drawing?